توپولوژی تلویزیون تعاملی ویناک (Vinak IPTV)

تلویزیون تعاملی یا IPTV یک سامانه تلویزیونی تحت شبکه با قابلیت تعامل می باشد که امکان مدیریت محتوا و ارائه متمرکز خدمات تلویزیونی را فراهم می نماید. در یک جمله این سامانه می تواند مشخص کند چه کسی در چه زمانی به چه محتوائی دسترسی داشته باشد. محتوا شامل “شبکه های تلویزیونی و رادیوئی زنده دریافتی از منابع مختلف، ضبط و بازپخش مجدد”، ” آرشیو فیلم و موسیقی دلخواه کاربران” و “سایر منابع مانند روزنامه، مجله، خبر، کتاب، قرآن، صورت حساب، سفارش خدمات و کالا، اینترنت، وضعیت آب و هوا و …” می باشد. راهکار تلویزیون تعاملی تولیدی شرکت موج افزار مهرگان کیش با نام تجاری ویناک به بازار ارائه می گردد. از متداولترین توپولوژی های پیاده سازی راهکار تلویزیون تعاملی ویناک به شرح زیر می باشد:

نکات مهم در تامین راهکار تلویزیون تعاملی ویناک به شرح زیر می باشد:

 

1- نمایشگر

تلویزیون هوشمند هتلی (Hospitality TV)

بهترین مدل تلویزیون پیشنهادی، تلویزیون هوشمند هتلی Hospitality TV می باشد که از دو برند LG و SAMSUNG قابل تامین می باشد. امروزه به روزترین نسخه قابل تامین تلویزیون هوشمند هتلی با رزولوشن UHD(4K) می باشد. مزایای تلویزیون هوشمند هتلی به نسبت سایر تلویزیون های هوشمند به شرح زیر می باشد:

● عدم دسترسی به تنظیمات تلویزیون: در تلویزیون های هوشمند هتلی به دلیل عدم دسترسی کاربر به منوی تنظیمات احتمال تغییرات سهوی و یا عمدی منتفی شده و از ایجاد اختلال در عملکرد سیستم جلوگیری به عمل می آید که باعث ایجاد امنیت بیشتر نیز می گردد.

● تامین پوشش WiFI اختصاصی برای هر تلویزیون: HOTSPOT تلویزیون هوشمند هتلی در حالت روشن و خاموش در اختیار حداکثر چهار Device کاربر می باشد. به دلیل فاصله نزدیک، رضایت کاربر از پوشش WiFI بسیار عالی خواهد بود.البته این نکته هم قابل توجه می باشد که کاربر برای بیرون از محیط اتاق، در مشاعات باید از پوشش WiFi دیگری استفاده نماید.

● نصب و به روز رسانی در لحظه برای کلیه تلویزیون ها: در تلویزیون های هوشمند غیر هتلی هنگام نصب و به روز رسانی، به ازای هر تلویزیون باید یک بار اپلیکیشن جدید دانلود و نصب گردد، درحالیکه نصب و به روز رسانی لحظه ای مزیت قابل توجهی برای تلویزیون های هوشمند هتلی محسوب می گردد.

● عمر طولانی تر: با توجه به کیفیت قطعات استفاده شده در این مدل تلویزیون ها، امکان استفاده طولانی مدت از آنها امکان پذیر می باشد.

تلویزیون هوشمند اندرویدی (Android TV)

تلویزیون هوشمند اندرویدی به دلیل فراوانی و فراگیر بودن نرم افزارهای جانبی قابل نصب، گزینه مناسبی می تواند باشد. به دلیل محبوبیت این سیستم عامل بین کاربران و تولید قابل توجهی از امکانات نرم افزاری در این سیستم عامل تعداد تلویزیون های هوشمند اندرویدی در آینده ای نزدیک افزایش قابل توجهی هم پیدا خواهد کرد. تولید و نصب اپلیکیشن برای این تلویزیون ها معمولا بدون هیچ محدودیتی از طرف تولید کننده، امکان پذیر می باشد. و در ضمن نصب اپلیکیشن روی این تلویزیون ها براحتی قابل انجام می باشد و نیاز به تخصص و الزامات ویژه ای ندارد.

تلویزیون هوشمند سامسونگ (Samsung Smart TV)

با وجود حضور انواع تلویزیون های هوشمند اندرویدی، هنوز سامسونگ یکی از مهمترین تولید کننده های تلویزیون های هوشمند بازار می باشد. این تلویزیون ها هم از کیفیت خوب و محبوبیت خاصی برخوردارند و طرفداران وفادار خود را دارند. اما بر خلاف تلویزیون های هوشمند اندرویدی، این تلویزیون ها برای نصب اپلیکیشن روی تلویزیون، قوانین سخت گیرانه ای دارند بنابراین فرایند نصب در این تلویزیون ها زمانگیر و همچنین نیازمند الزامات خاصی می باشد.

تلویزیون غیر هوشمند و اندروید ست تاپ باکس (Android Set Top-Box + TV)

در خیلی موارد به دلیل عدم امکان تهیه تلویزیون های یکسان، استفاده از این روش برای تامین امکان نصب اپلیکیشن راه مناسبی می باشد ولی قطعا به دلیل افزایش تعداد سخت افزار نسبت به حالت استفاده از تلویزیون هوشمند دارای مشکلاتی می باشد که این روش برای پیاده سازی تلویزیون تعاملی در برخی مصارف مانند هتل ها قابل توصیه نمی باشد. از مشکلات استفاده از این روش در هتل ها به موارد زیر می توان اشاره نمود:

● افزوده شدن به تجهیزات اتاق جهت ملاحظات CheckOut توسط خانه داری

● سردر گمی میهمان جهت کار با تلویزیون به علت تعدد ریموت کنترل

● افزایش دو برابری نیاز به تامین باطری ریموت کنترل

● افزایش احتمال سرقت به دلیل ابعاد کوچک

● افزایش تعمیرات به دلیل تعدد تجهیزات

 

لب تاپ با انواع سیستم عامل ها

در بعضی از سازمان ها، استفاده از راهکار تلویزیون تعاملی در راستای اهداف شرکت از وظایف شغلی کارکنان سازمان می باشد که در چنین مواردی استفاده از تلویزیون برای استفاده دائمی کار سختی می باشد که فراهم کردن امکانات تلویزیون تعاملی در لب تاپ یا کامپیوتر های سازمان توصیه مناسبی می باشد. البته با توجه به تعدد سیستم عامل ها پیاده سازی این راهکار از طریق Browser های استاندارد می تواند پیشنهاد مناسبی برای سازمان و مصرف کنندگان راهکار تلویزیون تعاملی باشد.البته عدم استفاده از اپلیکیشن علاوه بر عدم وابستگی به سیستم عامل، افزایش امنیت را به دلیل عدم نیاز به نصب نرم افزار به همراه خواهد اشت که  در سازمان های بزرگ بسیار مورد توجه می باشد.

 

گوشی هوشمند(Android Phone)

این ابزار به دلیل در دسترس بودن برای استفاده از امکانات تلویزیون تعاملی در موارد خاصی می توان توصیه مناسبی باشد. البته بدیهی است که تامین پایداری پهنای باند مورد نیاز از دغدغه های مهم در این روش می باشد.

2- زیر ساخت شبکه

طراحی توپولوژی مناسب زیر ساخت شبکه متناسب با نیاز راهکار تلویزیون تعاملی از الزامات مهم می باشد. برای طراحی مناسب باید از میزان پهنای باند مورد نیاز برای تامین امکانات هر کاربر مطلع باشیم. بالاترین مصرف پهنای باند برای مشاهده کانال های زنده Live TV  و فیلم VOD می باشد. بسته به نوع کانال و یا فیلم مورد استفاده شده توسط کاربر پهنای باند مصرفی نیز متفاوت خواهد بود.البته یکی از عوامل مهم برای طراحی شبکه مقدار ضریب همزمانی می باشد که در ایده آل ترین حالت ضریب همزمانی بیشترین مقدار یعنی 100 درصد توصیه می گردد و عدد 100 درصد به این معنی است که کلیه کاربران به صورت همزمان قابلیت تماشای کانال های مورد علاقه خود را داشته باشند. پهنای باند هر کانال یا فیلم به کیفیت(Resolution)، الگوریتم فشرده سازی(Codec) و همچنین تعداد تصاویر در ثانیه(FPS) بستگی دارد. البته این پهنای باند به صورت متغیر بوده و متناسب با پویایی تصاویر تغییر می کند. جهت آشنائی، میزان مصرف تقریبی پهنای باند انواع کانال های شبکه های زنده به شرح زیر می باشد:

● کانال های با کیفیت SD(720*576) و کدک mpeg2: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 5Mbps می باشند.عمده کانال های ارسالی دیجیتال ماهواره ای قدیمی با این مشخصات هستند.

● کانال های با کیفیت SD(720*576) و کدک mpeg4: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 3Mbps می باشند.عمده کانال های ارسالی دیجیتال سراسری صدا و سیما با این مشخصات هستند.

● کانال های با کیفیت HD(1280*720) و کدک mpeg4: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 7Mbps می باشند. تعدادی از کانال های ارسالی دیجیتال سراسری صدا و سیما با این مشخصات هستند.

● کانال های با کیفیت FHD(1920*1080) و کدک mpeg4: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 15Mbps می باشند. تعدادی از کانال های ارسالی دیجیتال سراسری صدا و سیما و تعداد قابل توجهی از کانال های ماهواره ای با این مشخصات هستند.

● کانال های با کیفیت FHD(1920*1080) و کدک mpeg5: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 7Mbps می باشند. تعدادی از کانال های ارسالی دیجیتال سراسری صدا و سیما با این مشخصات هستند.

● کانال های با کیفیت UHD(3840*2160) و کدک mpeg5: این کانال ها دارای پهنای باند متوسط 15Mbps می باشند. کانال های ماهواره ای با کیفیت UHD و یا 4K با این مشخصات هستند.

انواع زیر ساخت های شبکه به شرح زیر می باشد:

شبکه مسی مبتنی بر کابل زوج سیم تلفنی DS-LAM

این تکنولوژی قدیمی و منسوخ شده است و به صورت معمول برای مصارف امروز توصیه نمی شود. اما صرفا برای موارد خاصی که امکان فراهم کردن زیر ساخت شبکه به شکل دیگری فراهم نیست پیشنهاد قابل قبولی می باشد. از مشکلات این شبکه به موارد زیر می توان اشاره نمود:

● هزینه بالا به دلیل تعداد بالای سخت افزار

● پشتیبانی ضعیف تجهیزات HeadEnd

● هزینه نگهداری و تعمیرات بالا

● حساسیت زیاد به مسافت

● پهنای باند محدود

● ناپایداری شبکه

 

شبکه بی سیم و یا WiFi

ارائه پهنای باند ثابت در این مدل شبکه علی الخصوص در صورت تعدد تجهیزات متصل به شبکه، ممکن نیست. بنابراین امکانات تلویزیون تعاملی برای این مدل زیرساخت فقط در شرایط بسیار خاص قابل بهره برداری می باشد.

 

شبکه مسی مبتنی بر انواع کابل های UTP

از متداولترین شبکه های موجود حال حاضرمی باشد. در این زیر ساخت دقیق ترین تنظیمات بستر اکتیو امکان پذیر است و با پهنای باند های مختلف از قبیل Fast Ethernet ، 1G و 10G قابل طراحی می باشد.

بسته به نوع مصرف از انواع کابل های مسی UTP یا SFTP در مدل های Cate5 تا Cate8 و همچنین فیبر نوری قابل استفاده می باشد.استفاده از برند های معتبر مانند سیسکو در تامین تجهیزات اکتیو به دلیل پایداری سرویس توصیه می گردد.

شبکه فیبر نوری GPON

از جدیدترین شبکه های ارائه شده به بازار می باشد. این نوع شبکه برای مواردی با فواصل طولانی  کاربران از یکدیگر و تعداد کاربران زیاد صرفه اقتصادی قابل توجهی دارد. البته این نکته هم قابل ذکر می باشد که امکانات مخابراتی در تعدادی از نواحی هم برای استفاده از این نوع شبکه باعث توسعه این نوع شبکه شده است.از مزیت های قابل توجه این مدل شبکه این است که از ابتدا(OLT) تا انتها(ONT) هیچ دستگاه اکتیوی نیاز نیست و در نتیجه به برق نیاز نیست.

 استریم کانال های زنده تلویزیونی و رادیوئی به دو شکل متداول در زیرساخت شبکه ارسال می شوند که به شرح زیر می باشند:

● روش ارسال یک به یک یا UniCast

● روش ارسال یک به چند یا MultiCast

استفاده از هر روش ارسال نیازمند پشتیبانی گیرنده(تلویزیون) از آن روش ارسال می باشد و همچنین در صورت استفاده از روش ارسال MultiCast پشتیبانی سخت افزارهای اکتیو زیر ساخت شبکه از پروتکل IGMP الزامی می باشد. با در نظر گرفتن محدودیت های فوق، بهینه بودن استفاده از روش ارسال MultiCast باید بررسی گردد.برای مشخص شدن روش ارسال مناسب چند مثال را بررسی می کنیم:

مثال 1: تعداد کاربران زیاد(برای مثال 400 کاربر) هستند و تعداد کانال ها کم(برای مثال 50 کانال با متوسط پهنای باند 3Mbps) هستند. پهنای باند ارسالی سرور برای ضریب همزمانی 100 درصد برای روش های  بالا به شرح زیر می باشد.

MultiCast Band With= 50 * 3 = 150 Mbps

UniCast Band With= 400 * 3 = 1200 Mbps

همانطور که مشاهده می شود در این مثال استفاده از روش ارسال MultiCast بهینه تر می باشد. در واقع با این روش ارسال می توان با طراحی یک شبکه حداکثر 1G به نتیجه مطلوب رسید، در صورتیکه با روش ارسال UniCast ناچار به طراحی یک شبکه با پهنای باند بالاتر خواهیم بود که هزینه بیشتری تحمیل خواهد کرد.

مثال 2: تعداد کاربران کم(برای مثال 50 کاربر) هستند و تعداد کانال ها زیاد(برای مثال 400 کانال با متوسط پهنای باند 3Mbps) هستند. پهنای باند ارسالی سرور برای ضریب همزمانی 100 درصد برای روش های  بالا به شرح زیر می باشد.

MultiCast Band With= 400 * 3 = 1200 Mbps

UniCast Band With= 50 * 3 = 150 Mbps

همانطور که مشاهده می شود در این مثال استفاده از روش ارسال UniCast بهینه تر می باشد. در واقع با این روش ارسال می توان با طراحی یک شبکه حداکثر 1G به نتیجه مطلوب رسید، در صورتیکه با روش ارسال MultiCast ناچار به طراحی یک شبکه با پهنای باند بالاتر خواهیم بود که هزینه بیشتری تحمیل خواهد کرد.

امکانات نرم افزاری تلویزیون تعاملی ویناک از هر دو روش ارسال فوق پشتیبانی می کند و بسته به شرایط موجود از مناسبترین روش می توان بهره مند شد.

3- اتصالات آنتن و دیش ها

فراهم نمودن اتصالات دیش و آنتن هوائی متناسب با نوع مصرف می تواند بهره وری از سیستم را افزایش دهد. همانطور که در نقشه های  ارائه شده قابل مشاهده می باشد، نصب 4 عدد دیش در جهات مناسب و همچنین یک عدد آنتن هوائی برای تامین کلیه فرکانس های مورد نیاز الزامی می باشد. البته سیگنال های رادیوئی مناسب از طریق Quad LNB و یا (LNC)Quattro LNB قابل تامین خواهد بود، که در اینجا به دلیلی که خواهیم گفت توصیه می گردد که حتما از LNC استفاده گردد. اگر بخواهیم کلیه اتصالات رادیوئی متصل به کارت های DVB نصب شده در سرور قابلیت تامین سیگنال از هر جهتی از هر کدام از ماهواره های نصب شده را داشته باشد، استفاده از مولتی سوئیچ الزامی می باشد.که سیگنال های ورودی مولتی سوئیچ ها توسط 4 عدد LNC و یک عدد آنتن هوائی تامین می گردد. البته در کل چهار روش برای اتصال دیش ها و آنتن به سرور وجود دارد که به شرح زیر می باشد:

اتصال مستقیم

ساده ترین روش اتصال دیش ها و آنتن به کارت های DVB می باشد. در این روش هیچ سخت افزای بین دیش ها و کارت های DVB داخل سرور وجود ندارد. صرفا برای موارد خاصی قابل استفاده می باشد و به صورت کلی توصیه نمی گردد. با وجود سادگی محدودیت هائی را نیز دارد که می توان به تعدادی از آنها اشاره نمود:

●افزایش تعداد کابل های رایزر اصلی

●عدم انعطاف در تعداد خروجی های مورد نیاز از هر جهت ماهواره ای

●الزام به تغییر اتصالات فیزیکی برای تغییر جهت ماهواره دریافتی در هر کارت DVB

 اتصال با مولتی سوئیچ

متداول ترین روش اتصال دیش ها و آنتن به کارت های DVB می باشد. در این روش از یک عدد مولتی سوئیچ جهت اتصال دیش ها و آنتن به کارت های DVB داخل سرور استفاده شده است. مولتی سوئیچ باعث دسترسی نرم افزاری کلیه تیونرهای همه کارت های DVB نصب شده بر روی سرور به همه جهت های ماهواره ای را می دهد.از مزیت های این روش به موارد زیر می توان اشاره نمود:

● کاهش تعداد کابل های رایزر اصلی

● انعطاف در تعداد خروجی های مورد نیاز از هر جهت ماهواره ای

● دسترسی نرم افزاری به همه جهات ماهواره ای بدون تغییر اتصالات فیزیکی

 

اتصال با مدل های 5/1 و 1/5 فیبر نوری و مولتی سوئیچ

با طولانی شدن فاصله دیش ها و آنتن هوائی از محل نصب سرور و یا محدودیت های الکتریکی و مغناطیسی برای اتصالات کابل های مسی ورودی به اتاق سرور برای انتقال سیگنال های رادیوئی فوق می تواند استفاده از فیبر نوری را اجتناب ناپذیر کند. در صورت استفاده از فیبر نوری می توتن از مزایای زیر بهره مند شد:

● حذف مشکل Earthing

● عدم امکان آسیب صاعقه

● انتقال به فواصل دور بدون افت

● حذف نویز و پارازیت کابل های برق

 

 

اتصال با مبدل های 17/1 و 1/17 فیبر نوری و مولتی سوئیچ

کلیات این روش با روش قبلی یکسان می باشد، فقط نوع تجهیزات مبدل های فیبر نوری در اینجا به صورت یکجا 17 رشته ای استفاده شده است. البته از مزیت کاهش تعداد تار فیبر نوری بهره می برد.این تجهیزات برای استفاده در دیش مرکزی مبتنی بر فیبر نوری بیشتر توصیه می گردد.

انتقال سیگنال های رادیوئی تولیدی در خروجی LNC ها(بام هتل) به محل نصب مولتی سوئیچ(طبقه همکف) و یا محل نصب مبدل های فیبر نوری از کابل های متنوعی استفاده می شود که به شرح زیر می باشد:

 کابل کواکسیال RG-6

این کابل متداول ترین مدل استفاده جهت انتقال سیگنال های دیش و آنتن می باشد.البته با توجه به کیفیت های مختلف در بازار حتما قبل از تهیه تست های لازم صورت پذیرد. به صورت نرمال هر 100 متر از این کابل مقدار 16 db تا 20 db افت دارد. معمولا در طول های حداکثر 75 متر بدون نیاز به آمپلی فایر قابل استفاده می باشند و در صورت افزایش فاصله باید در وسط راه از آمپلی فایر مناسب استفاده نمود.

کابل کواکسیال RG-11

این کایل دارای مغزی ضخیم تری نسبت به کابل RG-6 می باشد، بنابراین افت کمتری را می توان تجربه کرد. به صورت نرمال هر 100 متر از این کابل مقدار 8 db تا 10 db افت دارد. معمولا در طول های حداکثر 150 متر بدون نیاز به آمپلی فایر قابل استفاده می باشند و در صورت افزایش فاصله باید در وسط راه از آمپلی فایر مناسب استفاده نمود. البته با توجه به استقامت بالاتر این کابل، برای موارد OutDoor نیز قابل استفاده می باشد.

4. مصارف اینترنت سرور ویناک

اینترنت برای سرور تلویزیون تعاملی ویناک برای مصارف مختلفی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد که در اینجا به تعدادی از موارد مهم اشاره می کنیم:

خدمات و پشتیبانی آنلاین

تقریبا سهم قابل توجهی از تنظیمات و نیازهای مشتری برای سرور تلویزیون تعاملی ویناک از طریق اتصال ریموت قابل انجام می باشد. وضعیت اتصال به اینترنت هر مشتری همواره ثبت می کردد.البته در مواردی نظیرعدم وجود سیگنال آنتن یا اختلال در زیرساخت شبکه با هماهنگی مشتری با تیم های متناظر همکاری در جهت رفع مشکل انجام می شود. البته قابل ذکر می باشد که این اتصال از طریق اینترانت ملی محقق می گردد و هنگام قطع اینترنت بین الملل اتصال برقرار بوده و خدمات قابل ارائه می باشد. سرعت اینترنت حداقل 256 Kbps با حجم دانلود روزانه بسیار پایین برای این امکانات مورد نیاز می باشد.

اطلاعات آب و هوا

این اطلاعات توسط توابع خودکار و استاندارد(API) از سایت های مرجعی مانند Yahoo Weather و یا Accu Weather تامین می گردد. البته قابل ذکر می باشد که بخش هائی از این اطلاعات در هر ساعت و یا هر روز توسط سرور دانلود می گردد و در اختیار کلیه کاربران قرار می گیرد. سرعت اینترنت حداقل 256 Kbps با حجم دانلود روزانه بسیار پایین برای این امکانات مورد نیاز می باشد.

روزنامه و مجله

این اطلاعات توسط توابع خودکار و استاندارد(API) از سایت مرجع روزنامه های ایرانی جار(با عقد قرارداد) تامین می گردد. البته قابل ذکر می باشد که بروز رسانی این اطلاعات متناسب با صبح یا عصر بودن نشریات در ساعات مختلف روز انجام می شود. سرعت اینترنت حداقل 256 Kbps با حجم دانلود روزانه در بیشترین تعداد روزنامه به میزان 1 GByte مورد نیاز می باشد. روزنامه های فوق در حوزه های متنوع اقتصادی، عمومی، استانی، ورزشی و انگلیسی و مجلات به صورت تمام صفحه دانلود می گردد. متناسب با درخواست مشتری روزنامه ها برای هر سرور ویناک قابل انتخاب می باشند. برای تعدادی از مشتریان به دلیل عدم دسترسی به امکانات کافی سمت کاربر، فیلم صفحه اصلی روزنامه هم می تواند جذاب باشد که قابل تنظیم و ارائه می باشد.

فیلم

تامین امکان تماشای فیلم از بستر اینترنت به دو شکل امکان پذیر می باشد:

تامین فیلم بدون پشتیبانی سرور ویناک: در این حالت باید اپلیکیشن مورد استفاده به صورت مستقل نصب گردد و بعد خرید اشتراک و فعال سازی آن، صرفا از اپلیکیشن ویناک، اپلیکیشن فیلم مورد نظر(مانند نماوا، فیلیمو و …) فراخوانده می شود ولی سرور ویناک هیچ مسئولیتی در قبال تامین اشتراک نخواهد داشت.در ضمن در این حالت اتصال کلاینت های مورد نظر به اینترنت الزامیست. این روش مناسب برای مجموعه هائی مانند مجتمع های مسکونی می باشد.

● تامین فیلم با پشتیبانی سرور ویناک: در این حالت کلیه امکانات اپلیکیشن و اشتراک از طریق سرور ویناک فراهم می گردد و کاربر هیچ گونه دخالتی نخواهد داشت. در واقع کلیه امکانات به صورت یکپارچه سازی شده در اختیار کاربران خواهد بود.در این حالت تامین اینترنت برای سرور ویناک الزامیست. این روش مناسب برای مجموعه هائی مانند هتل و بیمارستان می باشد.در ضمن مصرف اینترنت برای مصرف با ضریب همزمانی بالا در نظر گرفته شود.

کانال زنده اینترنتی

فراهم نمودن کانال های زنده از اینترنت در مواردی که تامین این محتوا از مسیر ماهواره ممکن نباشد، اهمیت ویژه ای دارد.در تامین این کانال ها توجه به موارد زیر نیاز می باشد:

با توجه به تامین پهنای باند اینترنتی به صورت اشتراکی می باشد، قطعا در شرایطی این پهنای باند دارای افت خواهد بود. بنابراین کانال های زنده اینترنتی باید قابلیت تنظیم اتوماتیک پهنای باند، متناسب با شرایط موجود را داشته باشند.(Adaptive bitrate streaming) در چنین حالتی کانال دریافتی با کیفیت های مختلف و متغیر خواهد بود که سرور ویناک دخل و تصرفی در آن ندارد.

دانلود لحظه ای کانال زنده به شرط وجود حداقل یک کاربر برای تماشای کانال مورد نظر می باشد، در غیر اینصورت میزان دانلود صفر خواهد بود. البته نکته مهم اینکه در صورت افزایش تعداد کاربران، پهنای باند مصرفی اینترنت به اندازه یک کاربر حفظ می گردد.

میزان مصرف ترافیک برای تماشای یک ساعت از یک کانال با کیفیت HD با پهنای باند متوسط 8 Mbps به شرح زیر می باشد:

Trrafic= 60*60 (S)* 8 (Mbit/S) = 3600*8 Mbit = 3600 MByte = 3.6 GByte

5. تامین کانال زنده

در راهکار تلویزیون تعاملی، تامین کانال های زنده از اهمیت بالائی برخوردار است که این مهم از روش های مختلفی قابل انجام می باشد. تلویزیون تعاملی ویناک از کلیه روش های مرسوم پشتیبانی می نماید. روش های مرسوم تامین کانال به شرح زیر می باشد:

تامین کانال زنده از IPTV Geatway

این تجهیزات در انواع ماژولار و غیر ماژولار قابل تهیه می باشد که تنظیمات آنها عموما با نرم افزار خاص انجام می شود. با وجود استفاده وسیع از این روش ولی قیمت تجهیزات و تامین قطعات یدکی بالائی دارند. خروجی این تجهیزات به صورت استریم های مدیریت نشده روی بستر شبکه(Core Switch) به صورت Multicast گسیل می شود و زیر ساخت شبکه باید الزمات مورد نیاز را پشتیبانی کند. البته تلویزیون تعاملی ویناک از این مزیت بهره مند است که در صورت نیاز مشتری کلیه کانال ها را به صورت Unicast ارسال می کند که باعث حذف بخشی از هزینه های زیرساخت شبکه می شود.

تامین کانال زنده از طریق کارت DVB

این کارت ها در انواع مختلف و متناسب با تعداد مورد نیاز مشتری قابل تامین می باشد. کارت های گیرنده زمینی یا DVB-T/T2 قادر به دریافت کلیه سیگنال های دیجیتال زمینی و کارت های گیرنده ماهواره ای یا DVB-S/S2 قادر به دریافت کلیه سیگنال های دیجیتال ماهواره ای می باشند. معمولا این کارت ها به صورت PCIe ارائه می گردند. بنابراین تعداد اسلات های PCIe در سرور مورد استفاده اهمیت دارد. البته قابل ذکر است که این کارت ها مدل هایی 2 ، 4 و حتی با 8 تیونر هم به بازار عرضه شده که هر تعداد تیونر مورد نیاز را تامین می کنند. این روش دارای صرفه اقتصادی و انعطاف بالاتری نسبت به روش قبلی می باشد. البته از مزیت های دیگر این روش تنظیمات یکپارچه کانال های فرکانسی نیز می باشد.

تامین کانال زنده از RFTV HeadEnd

این تجهیزات نیز در انواع ماژولار و غیر ماژولار قابل تهیه می باشد که تنظیمات آنها عموما با نرم افزار خاص انجام می شود. این روش هم با وجود استفاده وسیع ولی قیمت تجهیزات و تامین قطعات یدکی بالائی دارند. خروجی این تجهیزات به صورت استریم های مدیریت نشده روی بستر آنتن مرکزی(MATV) به صورت سیگنال DVB-T ارسال می شود. تلویزیون تعاملی ویناک از این مزیت بهره مند است که قادر به مدیریت کانال های زنده RF و IP می باشد.البته بدهی است که در این حالت باید تلویزیون به دو زیر ساخت شبکه و آنتن مرکزی متصل باشد.

تامین کانال زنده از Cable-TV

در خیلی از کشورها(به جز ایران) اپراتورهای مخابرات ثابت(FCP:Fixd Communications Provider) قابلیت ارائه همزمان سه سرویس اینترنت، تلفن و کانال های زنده تلویزیون(Triple Play) را دارا می باشند. بنابراین در چنین شرایطی سرور تلویزیون تعاملی ویناک، این قابلیت را دارا می باشد که کلیه کانال های زنده دریافتی از طریق اپراتور را دریافت و مدیریت کند.

تامین کانال زنده از CCTV

چون ساختار استریم های تولیدی خیلی از دوربین ها مشابه کانال های زنده دیجیتال زمینی و ماهواره ای با استاندارد DVB می باشد، امکان استفاده از تصاویر تولیدی دوربین ها به عنوان کانال زنده وجود دارد که البته در سامانه تلویزیون تعاملی ویناک این کانال ها به عنوان کانال و یا دوربین قابل ارائه به کاربر می باشد.

6. یکپارچه سازی

در مصارف مختلف تلویزیون تعاملی این نیاز وجود دارد که اطلاعات سامانه های دیگری در تلویزیون استفاده و نمایش داده شود. در چنین صورتی باید سرور تلویزیون تعاملی و سرور سامانه های مورد نظر قادر به تبادل اطلاعات باشند. لازمه این کار توافق بر اساس یکسری قوانین تبادل اطلاعات می باشد.

یکی از مرسوم ترین روش ها، تبادل وب سرویس جهت تبادل درخواست ها یا اطلاعات می باشد. که عموما برای سامانه های پر مصرف قابل انجام می باشد.البته همواره برای هر گونه تغییرات باید توافقات فنی بین دو نرم افزار مجددا بازنگری شوند و امکانات نرم افزاری نیز در هر دو سامانه باز تولید شوند. که موارد فوق به دلیل هماهنگی دو شرکت در تولید یک نرم افزار معمولا زمان بر می باشد.

یک روش دیگر طراحی یک وب مناسب و متناسب با سلیقه سازمان توسط فقط پیمانکار نرم افزار جانبی است که بعد از تکمیل صرفا نتیجه این طراحی در تلویزیون تعاملی ویناک فراخوانی می گردد. از مزایای این روش استقلال و انعطاف سازمان برای تغییرات متنوع در بخش یکپارچه سازی می باشد.

نمونه هائی از سامانه های مختلف به شرح زیر می باشد:

یکپارچه سازی با نرم افزار خدمات سازمانی

در مجموعه هایی مانند بیمارستان ها و هتل ها برای هر کاربر خدمات و سرویس های متنوعی با جزئیات زیاد فراهم می گردد که معمولا ثبت دقیق اطلاعات به ازای هر سرویس در نرم افزار خدمات سازمانی، صورت می گیرد. هنگام اتمام خدمات، هزینه کلیه خدمات یکجا از کاربر دریافت می گردد. در چنین شرایطی اطلاع داشتن کاربر از میزان سرویس ها و هزینه های مربوطه همزمان با دریافت خدمات برای کاربر و سازمان اهمیت بالائی دارد. بنابراین نمایش این اطلاعات در تلویزیون می تواند باعث رضایت بیشتر کاربران گردد.از نمونه های این نرم افزار ها از نرم افزار هتلداری یا PMS و همچنین نرم افزار سیستم اطلاعات بیمارستان یا HIS می توان نام برد.

یکپارچه سازی با نرم افزار رستوران و کافی شاپ

خدمات رستوران و کافی شاپ در حال حاضر در خیلی از سازمان ها به صورت مراجعات حضوری می باشد. این سرویس با فراهم کردن امکانات فنی لازم قابل اتصال به سامانه تلویزیون تعاملی می باشد. با این یکپارچه سازی برای کاربران این امکان فراهم می گردد که درخواست های خود را بدون مراجعه حضوری به صورت الکترونیکی ثبت کنند و هزینه خدمات دریافتی هم در صورت حساب کاربر درج گردد و نهایتا رضایت بیشتری برای کاربر و همچنین برای ارائه کننده این خدمات فراهم شود.

یکپارچه سازی با نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتریان

ثبت اطلاعات عمومی و سلایق مشتریان به سازمان های این امکان را می دهد که قادر به ارائه سرویس های با کیفیت تر به کاربران خود باشند و از این طریق کاربران وفادار برای خود داشته باشند. استفاده از نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتریان CRM در سازمان ها اهمیت بالائی دارد. یکپارچه سازی امکانات تلویزیون تعاملی با نرم افزار فوق باعث اطلاع رسانی به موقع و اقدامات مناسب خواهد بود. از مهمترین امکانات می توان به ثبت نظرات و یا شکایات کاربران اشاره نمود.

7. ضبط کانال های زنده

بیشترین زمان توسط کاربران تلویزیون تعاملی صرف تماشای کانال های زنده تلویزیونی می گردد. بنابراین محتوای زنده دارای محبوبیت بالائی می باشد و از امکاناتی که باعث رضایت بیشتر کاربران تلویزیون تعاملی می شود داشتن امکانات ضبط کانال های زنده می باشد. از نکات مهم در مورد ضبط کانال های زنده در سیستم تلویزیون تعاملی توجه به میزان حداکثر سرعت ذخیره سازی اطلاعات در حافظه می باشد. که هنگام تهیه سخت افزار باید به این نکته توجه ویژه بشود.ضبط کانال های زنده به اشکال مختلفی قابل انجام می باشد:

ضیط مداوم یا ماشین زمان Time Shift

برخی از کانال ها به دلیل اهمیت بالا برای تعداد قابل توجهی از کاربران می تواند انتخاب خوبی برای ضبط مداوم کانال زنده باشد. در این روش فقط زمان برای ذخیره سازی قابل تنظیم می باشد که معمولا بر حسب ساعت یا روز تعیین می گردد. از نکات مهم این روش ضبط، اشغال حجم قابل توجهی از حافظه و درگیر کردن مداوم حافظه برای ضبط اطلاعات می باشد.

ضیط درخواستی کاربر NPVR

عملا تعداد کانال های زیادی هستند که امکان ضبط مداوم را نخواهند داشت بنابراین هر کاربر متناسب با میزان حافظه در اختیار خود می تواند از امکان انتخاب یک یا چند کانال برای مدت مشخصی در آینده بهره مند گردد. معمولا این اطلاعات در حافظه اختصاصی کاربر باقی می ماند و کاربر هرگاه که تمایل داشته باشد می تواند از تماشای بخش ذخیره شده کانال زنده لذت ببرد. در این روش میزان حافظه یا تعداد ساعت ذخیره سازی هر کاربر که توسط مدیر سیستم تنظیم می شود، تعیین کننده حجم اطلاعات قابل ذخیره سازی می باشد.

ضبط برخط Catch Up

در برخی از زمان ها کاربران تلویزیون تعاملی در حین تماشای کانال زنده، به هر دلیلی تا دقایقی امکان ادامه تماشای کانا زنده را ندارند. در چنین زمان هائی از امکان ضبط برخط و یا Catchup می توان استفاده نمود. این امکان صرفا اطلاعات کانال زنده را تا زمان حداکثر یک ساعت در حافظه رم نگهداری می کند و در صورت مراجعه مجدد کاربر تماشای تلویزیون از همان جائی که متوقف شده بود قابل ادامه خواهد بود.البته قابل ذکر می باشد که در صورت خروج کاربر از بخش فوق اطلاعات ضبط ظده پاک خواهد شد.

8. تولید کانال جدید

تولید کانال به معنی ایجاد کانال یا اعمال تغییرات در کانال های متعارف می باشد. راهکار تلویزیون تعاملی ویناک از قابلیت های مختلف تولید کانال برخوردار می باشد که به شرح زیر می باشد:

تولید کانال از محتوای آرشیو(Archive-Channel)

تولید کانال با این روش بیشتر با اهداف سرگرمی، تبلیغات و یا آموزش انجام می گیرد. عموما تعدادی محتوای موجود به صورت مداوم و چرخشی پخش می شود. البته در نسخه های جدیدتر امکان تعیین زمان پخش برای محتواهای متعدد فراهم شده است. از نکات مهم این روش هماهنگ بودن کلیه محتواها با هم از نظر کدک و فرمت صوت و تصویر می باشد که در صورت عدم انطباق، توالی پخش در هنگام سوئیچ کردن به محتوای جدید دچار اختلال می شود.

تولید کانال از وب(Web-Channel)

در سازمان های مختلف یکپارچه سازی اهمیت بسیاری دارد، اما نیاز به هماهنگی بین سامانه های مختلف را دارد که خیلی اوقات قابل حصول نمی باشد.هرگاه این اطلاعات غیر تعاملی و صرفا اطلاع رسانی باشند یکی از راه حل های پیشنهادی راهکار تلویزیون تعاملی ویناک جهت یکپارچه سازی، تبدیل وب تولیدی توسط سایر سامانه ها به کانال تلویزیونی می باشد که بدیهی است به راحتی توسط سیستم تلویزیون تعاملی ویناک به صورت یک کانال قابل مدیریت خواهد بود.

تولید کانال بدون رمز(UnScramble-Channel)

بعضی از کانال های ارسالی ماهواره ای دارای حفاظت یا قفل می باشند، این حفاظت با دو روش کاملا متفاوت انجام می شود:
روش آفلاین یکی از قدیمی ترین روش های محافظت از کانال های ماهواره ای می باشد. این روش با الگوریتم های مختلف مانند BISS-KEY، AES128-KEY و AES256-KEY قابل پیاده سازی می باشد. از مشکلات این روش سادگی انتشار اطلاعات حفاظت می باشد.

روش آنلاین روش به روزتری برای محافظت از کانال های ماهواره ای می باشد. در این روش کلید ها از یک سرور متصل به شبکه اینترنت دریافت می گردد و هر کلید در یک بازه زمانی کوتاهی قابل استفاده می باشد و در صورت عدم دریافت کلید جدید اطلاعات تصاویر دریافتی قابل بازگشایی نخواهد بود. این روش نیز با الگوریتم های مختلفی مانند CCCAM، CAMD35، CS378x، GBOX و NEWCAMD قابل پیاده سازی می باشد.

تعدادی از کانال های ماهواره ای صدا و سیما با روش آفلاین با الگوریتم BISS-KEY حفاظت می شود. سامانه تلویزیون تعاملی ویناک به دلیل کاربرد زیاد استفاده از کانال های فوق قادر به باز کردن قفل این کانال ها می باشد.

 تولید کانال ترنسکود(TransCoding-Channel)

هر کانال تلویزیونی دارای مشخصات مختلفی میباشد که مهترین آنها عبارتند از:

● کدک تصویر مانند mpeg2، mpeg4 و mpeg5

● کدک صوت مانند mp3، aac و …

● تعداد فریم در ثانیه از 25 به بالا

● فرمت تصویر مانند TS، HLS، Mpeg-Dash و …

● کیفیت تصویر مانند SD(720*576)، HD(1280*720)، FHD(1920*1080)، UHD(3840*2160)

● با جمیع انتخاب های فوق پهنای باند کانال تلویزیونی تنظیم می گردد.در صورتیکه بسته به نوع مصرف یک یا چند تا از موارد فوق نیاز به تغییر داشته باشند از امکان ترنسکودینگ می توان استفاده کرد. سامانه تلویزیون تعاملی ویناک از انواع مختلف ترنسکودینگ پشتیبانی می کند.

 تولید کانال ترکیبی(Mix-Channel)

ترکیب یا Mix، آمیختن دو عدد استریم برای موارد مصرف مختلف می باشد. در استریم خروجی امکان انتخاب یکی از تصاویر و یا ترکیب های مختلف از دو تصویر و همچنین انتخاب یک صوت را خواهیم داشت. در اینجا به تعدادی از مصارف این قابلیت اشلره می کنیم:

● تولید کانال زنده با زیرنویس متنی روان

●  تولید کانال زنده با زیرنویس تصویری

● تولید کانال زنده در دل یک صفحه وب

● تولید کانال زنده همزمان دو تصویر با هم
این روش تولید کانال یکپارچه سازی نرم افزار تلویزیون تعاملی ویناک با سایر نرم افزار ها را جهت تولید محتوای دیجیتال ساینیج به سادگی امکان پذیر کرده است.

 تولید کانال زمانی(Schedule-Channel)

تولید یک کانال جدید که در زمان های مختلف از کانال های مختلفی تامین می شود می تواند استفاده های متنوعی داشته باشد. در اینجا به تعدادی از مصارف این قابلیت اشلره می کنیم:

● پخش کانال شبکه خبر با امکان قطع کانال جهت پخش کلیپ پنج دقیقه ای یک بار در هر ساعت

● پخش کانال شبکه نمایش برای ساعات خاصی از روز و جایگزینی و یا قطع این کانال در ساعات بعدی

● پخش دوره ای کانال های یک تا شش صدا و سیما در هر ساعت یک کانال

● نرم افزار تلویزیون تعاملی ویناک با پشتیبانی از این امکانات انتخاب های وسیعی در اختیار مصرف کننده قرار می دهد.

9. محتوای محلی

محتوای قابل دسترس در Storage سرور تلویزیون تعاملی و یا به عبارتی محتوای محلی در مقایسه با محتوای اینترنتی نیز می تواند ارزشمند باشد که مشخصات این محتوا به شرح زیر می باشد:

● عدم تغییر محتوا در طول زمان مانند قرآن، ادعیه و …

● تولید محتوا در محل مانند اطلاعات محلی مثل صورت جلسات و ….

●  عدم امکان تامین پهنای باند اینترنتی برای محتوا مانند فیلم و موسیقی
کلیه محتوا های محلی قابلیت گروه بندی کاربران را دارند که هر گروه می توانند از محتوای مختص خود بهره مند گردند.

فیلم و موسیقی

کاربران سیستم تلویزیون تعاملی می توانند از محتوای فیلم و موسیقی که در سرور موجود می باشد بدون اینکه هزینه ترافیک اینترنت پرداخت کنند بدون محدودیت پهنای باند اینترنت استفاده کنند. در چنین مصارفی در هر دوره بلند مدت مانند سال یا نیم سال محتوا بروز رسانی می گردد و با توجه به هزینه پایین Storage به راحتی می توان حجم را نیز افزایش داد. این محتوا ها می تواند سرگرمی و یا آموزشی باشند.

عکس و تصاویر

کاربران سیستم تلویزیون تعاملی می توانند از محتوای عکس و تصاویر که در سرور موجود می باشد بدون اینکه هزینه ترافیک اینترنت پرداخت کنند بدون محدودیت پهنای باند اینترنت استفاده کنند. این محتوا ها می تواند سرگرمی و یا آموزشی باشند.

کتاب صوتی و تصویری

کاربران سیستم تلویزیون تعاملی می توانند از محتوای کتاب صوتی و تصویری که در سرور موجود می باشد بدون اینکه هزینه ترافیک اینترنت پرداخت کنند بدون محدودیت پهنای باند اینترنت استفاده کنند. این محتوا ها می تواند سرگرمی و یا آموزشی باشند. هر کتاب صوتی و تصویری به تعداد صفحات تصویر و صوت متناظر دارد که به صورت همزمان پخش می شوند.

قرآن

اپلیکیشن اختصاصی قرآن که امکان تعیین سوره و آیه را به کاربر می دهد و در ضمن می تواند به صورت صوت ترتیل و ترجمه صوتی و تصویری به سه زبان فارسی، انگلیسی و ترکی فراهم نماید. البته امکان ایجاد کتاب صوتی و تصویری قرآن با صدای قاری دلخواه برای هر سرور تلویزیون تعاملی نیز وجود دارد.

پیمایش به بالا